WITTE WIJNEN
Diosa del Sol Classico, Torrontès 2013, La Rioja Cuyo, Farmatina Valley, Argentinië (nieuw in assortiment)
Deze druif, de Torrontès Riojano, wordt in Argentinië gezien als de nationale witte druif. Het is een variatie op de muskaatdruif met vergelijkbare aroma’s en is, naar men aanneemt oorspronkelijk afkomstig uit Galicië, West Spanje. De druiven worden na de pluk meteen gekoeld. Na persing wordt het sap naar een gekoelde tank gepompt en op dusdanig koude temperatuur gehouden dat fermentatie niet mogelijk is. Daarna wordt het sap gezuiverd en onder gecontroleerde temperatuur gefermenteerd. Het is een bleekgele, zachte, droge , stuivend frisse wijn met aroma’s van limoen, perzik, vlier, muskaat en rozen. Zeer aromatisch en de smaak is zacht en open en culinair breed inzetbaar.
Niet voor niets door de Librije*** opgenomen in enkele van hun wijnarrangementen!
Uitgebalanceerde zuurbalans. Kortom een spannende ,ranke, verfrissende wijn met veel lengte.
Serveren rond 10 – 11º C. Houdbaar: ca. 2 jaar.
Verpakt in dozen van 12 flessen maar desgewenst te bestellen per 6 flessen
Prijs per 6 flessen € 35,00
La Baume Sauvignon blanc 2013, vin de pays d’Oc, Zuid-Frankrijk
Het Domein La Baume is gelegen tussen Montpellier en Béziers in de buurt van het stadje Pézenas, de geboorteplaats van Mollière. La Baume wijnen behoren nog altijd tot de betere kwaliteitswijnen uit de franse wijnstreek Languedoc. Vandaar ook huiswijn bij diverse gerenommeerde restaurants. Deze Sauvignon heeft een mooie gebalanceerde structuur en heeft de kenmerken die zo karakteristiek zijn voor de sauvignon druif. Mooie tonen van fruit met o.a. kruisbessen in de energieke, frisse smaak, mede door de goede balans in de zuren. Een mooie begeleider van visgerechten, schaaldieren en b.v. blauwe kaas.
La Baume weet zich met zijn wijnen goed te handhaven in het hogere segment in de markt.
Serveren op ongeveer 10º C. Houdbaar: 2 jaar.
Doos à 6 flessen € 42,00
La Baume Chardonnay 2012/13, vin de pays d’Oc, Zuid-Frankrijk
Ook de Chardonnay van La Baume heeft alle kenmerken van een met zorg en toewijding gemaakte wijn. En jaar na jaar weten de wijnmakers van La Baume de kwaliteit op het zelfde hoge peil te houden. De loffelijke woorden uit de wijnpers gaan dan ook nog altijd op: ”Smakelijk, mooi boterig en exotisch, lekker sappig, wat citrusfruit, zelfs licht getoast, waarschijnlijk door wat snippers van eikenhout – dat mag hier – een uitstekende frisheid, met een vleugje noten en honing” Sinds enkele jaren wordt opnieuw het gebruik van houtsnippers toegepast en dat proef je: heerlijk! Drink hem als aperitief, bij een gegrilde vis of bij wit vlees. Evenals de Sauvignon, nog steeds veel waar voor zijn geld.!
Serveren op ongeveer 11 – 12º C. Houdbaar: 2 à 3 jaar.
Doos à 6 flessen € 42,00
La Baume Viognier 2012, vin de pays d’Oc, Zuid-Frankrijk
Ook de Viognier van La Baume getuigt van groot vakmanschap. En dat is nodig om een goede Viognier te maken in deze prijsklasse. La Baume Viognier wordt voor 100% gemaakt van regionale Viognier druiven Het is een kwetsbare druif maar, dankzij de strenge selectie van de druiven en de (veelal nachtelijke) pluk met de hand wordt een indrukwekkende verfrissende witte wijn geproduceerd met in de smaak mooie impressies van tropisch wit fruit (abrikoos en rijpe perzik) en een lichte kruidigheid. Lekker sappig met een uitgebalanceerde combinatie van aangename zuren, een bittertje én een zoetje. La Baume Viognier smaakt prima bij lichte visgerechten, wit vlees, zomerse salades en gerechten uit de Aziatische keuken, zolang ze niet tè pittig zijn.
Serveertemperatuur 11 – 12°C. Houdbaar: 2 à 3 jaar.
Doos à 6 flessen € 42,00
Colle dei Tigli 2013, Lenotti (Veneto) Italië
Een prachtige Italiaan, gemaakt van typisch Italiaanse druivenrassen: Cortega en Garganega. Intens fruitig (perzik, appel) met een delicate bloemengeur. Een mooie, volle, complexe smaak, mooi droog en harmonieus met een lange afdronk waarbij de zuiverheid en harmonie lang beklijven. Een resultaat dat verkregen wordt doordat bij de vinificatie de druiven slechts licht gekneusd worden en gebruik gemaakt wordt van een korte schilwerking en temperatuur gecontroleerde fermentatie. De druiven komen van wijngaarden, gelegen aan de oostkant van het Gardameer op de oude heuvels waarop ook limoenbomen staan (’tigli’ is Italiaans voor limoenen).
Perfect bij lichte voorgerechten, vis en gevogelte en natuurlijk Italiaanse antipasti. Maar ook om op een mooie warme avond even intens van te genieten.
Serveren op 9 – 10º C. Houdbaar 2 à 3 jaar.
Doos à 6 flessen € 44,00
Domaine du Haut Perron 2013, Sauvignon de Touraine AC, Guy Allion (nieuw in assortiment)
Het gebied rond de dorpen Thesée en Oisly aan de Cher heeft een grote vermaardheid om zijn sauvignon blanc. Net als in de naburige streken Sancerre en Menetou-Salon rijpt deze druif hier langzaam, zodat hij prachtige aroma’s krijgt, die vaak doen denken aan passievrucht. Met een aanplant van tweederde van de 30 hectare wijngaarden van dit domeinis dit dé specialiteit, en dat proef je terug in dit heerlijke glas. Het Domaine du Haut Perron is al generaties lang in familiehanden en is met een groot deel van de wijngaarden in het dal van de Cher, zijrivier van de Loire, gelegen. Door de ligging op de rechter oever van de Cher hebben de wijngaarden een ideale expositie, van het zuidwesten tot het zuidoosten.
Een typische Loirewijn. Lekker fris en open in de geur, licht exotisch, met groene appel en citrus. In de smaak heerlijk frisse zuren, kruisbes en een vleugje grassigheid. Levendig en sappig. Lekker als aperitief. Ook te schenken bij een plateau ‘fruits de mer’, gebakken of gepocheerde witvis met niet te zware sauzen.
Serveren op 10 – 12º C. Houdbaar: 2 à 3 jaar.
Doos à 6 flessen € 46,00
Boschenblanc 2013, Boschendal Estate, Franschoek, Zuid Afrika
Boschendal Estate heeft een traditie van meer dan 300 jaar in het maken van wijnen. Gesticht in 1685 door Franse Hugenoten is het uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande wijnhuizen in Zuid Afrika. De strogeel gekleurde Boschen Blanc is een prachtige assemblage van Sauvignon blanc, Chenin blanc en Chardonnay. De wijn heeft aroma’s van tropich fruit, groene appels en citrusvruchten. Een toegankelijke wijn met een mooie complexiteit waarbij we in de gebalanceerde en elegante smaak tonen van honing en levendige citrus aroma’s vinden.
Heerlijke combinatie met paté, salades, gerechten met kip of vis en Aziatische gerechten. Maar ook zeer geliefd als aperitief!
Serveren op 9 – 10º C. Houdbaar 2 à 3 jaar.
Doos à 6 flessen € 52,00
Gavi DOCG 2013, Cantina Terre del Barolo, Piemonte, Italië
Gavi is een klein stadje in de Piemonte, het gebied dat bekend staat om zijn wijnen van topkwaliteit (zoals de rode Barolo). Hier groeien ook de beste witte Cortese druiven die Gavitot een begrip gemaakt hebben. Cantina Terre del Barolo is gelegen in een vallei tussen Alba en Barolo. Dit wijnhuis is in 1958 opgericht als een coöperatie van meerdere wijnhuizen. Persing onder zachte druk en nauwgezette fermentatie zorgen voor behoud van de verfijnde, rijke aroma’s. De wijn is licht geel met groene tinten, verfijnd, fris, met aroma’s van groene appel, kweepeer en wat ananas. Lichte fijne kruiden completeren het palet en leiden tot een sappige en volle lange afdronk. Onder de Gavi DOCG mogen alleen witte en mousserende wijnen worden gemaakt.
Heerlijk als aperitief bij Italiaanse antipasti, pasta met romige vissaus, schaaldieren en St. Jacobsschelpen.
Serveren op 8 – 10º C. Houdbaar: 2 à 3 jaar.
Doos à 6 flessen € 53,00
Pulenta Estate Chardonnay VIII 2012, Mendoza, Argentinië (nieuw in assortiment)
Een prachtige exclusieve wijn waarvan slechts 2000 dozen (van 12 fl.) worden geproduceerd. Eindelijk weer eens een wijn die serieus met de betere witte Bourgognes kan wedijveren. De wijn is verfijnd en geraffineerd en laat goed de elegante en opmerkelijke stijl van Pulenta Estate zien. In deze wijn komt de filosofie van de Pulenta broers volledig tot zijn recht: Making a great wine is an act of generosity, considering always the one who will taste it. Our mission is to produce limited series of great wines, proudly made in Argentina. De smaak is zuiver en spannend, rijk geschakeerd en subtiel, fruitig en licht crèmig met beschaafde houttonen van de rijping op nieuw Frans eiken (9 maanden). De zuren zijn voldoende aanwezig, maar niet overdreven en in goede harmonie. De druiven worden handmatig geplukt, en vervolgens in kratten van 18 kg met zorg vervoerd, en in de bodega nog dubbel geselecteerd!
Prachtig bij mooie rijke visgerechten, licht gevogelte en romige kazen.
Serveertemperatuur ca. 11-12°C. Houdbaar: 2 à 3 jaar
Verpakt in dozen van 12 flessen maar desgewenst te bestellen per 6 flessen
Prijs per 6 flessen € 59,00
Casa Silva Sauvignon Gris “1912 Vines” 2013, Colchagua Valley, Chili
Een héél bijzondere en zeldzame wijn. Van veel relaties hoorden we “Had ik daar maar meer van gekocht”! Sauvignon Gris is een op Sauvignon Blanc lijkende druivensoort met rozedruiven. Het ras komt van oorsprong uit de Bordeaux, maar komt daar nauwelijks meer voor. Casa Silva is wereldwijd de enige serieuze producent van Sauvignon Gris. Het produceert de wijn van wijnstokken uit 1912, nu dus precies 100 jaar oud! Deze stokken zijn door de eerstegeneratie van de familie Silva meegenomen naar Chili, nog voordat in Frankrijk de gevreesde phylloxera nagenoeg alle Sauvignon Gris wijngaarden vernietigde. De kleur heeft een groengele zweem. Intense aroma’s van verse citrus, banaan en ananas zijn duidelijk waarneembaar. De smaak is vol met een uitgebalanceerde zuurgraad en subtiele mineraliteit.
Dit resulteert in een lange en elegante afdronk. Een bijzondere, plezierige ervaring!
Perfect bij gegrilde vis, salades met verse vis, fruits de mer (oesters!) en bij blauwe kaas.
Serveertemperatuur ca. 12°C. Houdbaar: 2 à 3 jaar
Doos à 6 flessen € 73,00
Pouilly Fumé 2012/13, “Les Moulins à Vent”, Pouilly fume AC, Loire, Frankrijk
Dankzij de huidige wijnmaker is dit domein duidelijk weer in staat meerdere jaargangen van hoge kwaliteit te produceren. Ook dit jaar stak deze “Les Moulins à Vent” overtuigend uit boven de andere geproefde wijnen uit Pouilly Fumé, Sancerre en Menetou Salon. Een heel geslaagde jaargang met veel finesse die onze verwachtingen weer helemaal waarmaakte. Een complexe en zuivere Sauvignon Blanc met mooie minerale tonen, zoals hij hoort te zijn. De neus is mooi en krachtig en rijk aan verfijnde nuances, die volledig in de smaak zijn terug te vinden. Ook hier veel kracht en finesse die lang in de mond blijven hangen.
Een wijn om stilletjes van te genieten, maar uiteraard ook heel goed te combineren met verfijnde gerechten van vis en wit vlees (gevogelte) en met zachte kazen.
Serveren op ongeveer 12º C. Houdbaar: tot 3 jaar.
Doos à 6 flessen € 76,00
ROSÉ
Boschendal Blanc de Noir 2014, Boschendal Estate, Franschoek, Zuid Afrika
Steeds meer roséwijnen zijn niet meer de “wijn tussen wit en rood” maar hebben een duidelijk eigen karakter. “Blanc de Noir” geeft aan: als een witte wijn gemaakt van rode wijndruiven, waarbij de schillen slechts zeer kort mee gisten en voor de subtiele roze kleur zorgen. Een elegante complexe wijn met mooie zachte tannines, gemaakt van de druivenrassen Shiraz en Cabernet Sauvignon. In de geur vinden we impressies van bloemen en donker fruit. In de smaak komen de aroma’s van zwarte bessen, bramen, peper en een vleugje zoethout goed tot hun recht. Voorwaar een bijzondere rosé van hoge klasse. Heerlijk als aperitief, bij gegrilde visgerechten, bij geroosterd of gegrild vlees en bij vele kaassoorten.
En als je de kans krijgt, proef hem dan ook eens bij kreeft!
Serveren rond 11º C. Houdbaar: zeker 2 jaar.
Doos à 6 flessen € 52,00
RODE WIJNEN
Rosso Molise DOC Riserva 2009, Orme, Fossalta di Piave, Italië
Een indrukwekkende wijn, deze heerlijke rode Italiaan, afkomtig uit Molise, een klein wijnbouw-gebied aan de Adratische kust tussen de Abbruzzen (midden Italië) en Puglia (de hak van de laars). Molise is een wijngebied in opkomst met wijnmakers die de ambitie hebben om uitstekende wijnen te produceren. Een gebied dat bovendien klimatologisch alles mee heeft! Doordat het gebied nog nauwelijks ontdekt is door (wijn)toeristen kan men er nu nog wijnen vinden met een heel goede prijs/kwaliteit verhouding. Deze wijn heeft een intens robijnrode kleur en in de geur en smaak vinden we heerlijk klein rood fruit terug. De smaak is harmonieus, vol en toch zacht met mooie lichte tannines. Een karaktervolle maar soepele wijn die zich gemakkelijk laat drinken.
Nu prima op dronk, maar ook enkele jaren goed te bewaren. Heerlijk bij geroosterd vlees, pasta’s, Italiaanse worst en ham maar ook een prachtig glas avondwijn!
Serveren op ca.18º C. Houdbaar: 3 tot 4 jaar.
Doos à 6 flessen € 39,00
Casa Silva “Family Wine” 2013, Cabernet Sauvignon/Carmenère
Casa Silva behoort tot de beste en meest geprezen wijnmakers van Chili. De familie Silva bezit3 Estates, strategisch gesitueerd in de Colchagua Valley, waardoor elke afzonderlijke druivensoort op de meest geschikte grondsoort kon worden aangeplant. Casa Silva heeft een grote rol gespeeld bij de heropleving van de Carmenère druif die sinds ca. 1850 in de Bordeaux streek niet meer voorkomt! De wijnstokken van de 70% Cabernet Sauvignon en 30% Carmenère komen van oorsprong uit de 19e eeuw en zijn uit Saint Emilion door de 1e generatie van de familie Silva naar Chili gebracht. Deze goed geslaagde combinatie heeft een intens robijnrode kleur, is intens en fris in de neus en met aroma’s van rijp rood fruit, bessen en een vleugje toffee. Een temperamentvolle wijn, harmonieus en met een zeer goede zuurgraad. In de mond sappig, je proeft kersen, een licht pepertje en zachte tannines met een aangenaam lange afdronk.
Bij uitstek geschikt bij geroosterd of gegrild vlees, bij de barbecue, hartige taarten en pasta met vleessaus endiverse kazen.
Serveren op ca.16 – 18º C. Houdbaar tot ca. 3 jaar.
Doos à 6 flessen € 41,00
Sottano Merlot 2012, Bodega Sottano, Mendoza, Argentinië
In 1890 vestigde de uit de Italiaanse Veneto afkomstige Don Fioravante Sottano zich in Mendoza als een van de wijnpioniers in die tijd. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een hoogwaardig wijnhuis met dito wijnen met een duidelijke focus op het hoge(re) marktsegment. Daarbij is kwantiteit ondergeschikt aan kwaliteit. Bodega Sottano bevindt zich nabij het indrukwekkende Andesgebergte, in subregio Pedriel met een zeer gunstig microklimaat. De juiste weersomstandigheden en een perfecte bodemgesteldheid staan garant voor wijnen van hoog niveau. Alle druiven voor de wijnen van Sottano zijn handgeplukt en worden met grote zorg gevinificeerd tot unieke, karaktervolle wijnen waarin het bijzondere terroir duidelijk tot uiting komt. Deze Merlot is Intens helderrood met een elegante neus met aroma’s van jam en rode vruchten zoals pruimen en kersen. De rijping op eikenhout zorgt voor extra, mooi uitgebalanceerde aroma’s van chocolade en tabak. In de mond is de wijn intens en complex, lang aanhoudend met zoete en afgeronde tannines, die zorgen voor een stevige structuur en een uitstekende afdronk.
Goede begeleider van rood vlees met stevige sauzen, stoofschotels en vele kaassoorten..
Serveren op 15 – 17º C. Houdbaar: ca. 4 jaar.
Doos à 6 flessen € 47,00
Excelsior Estate, Merlot 2013, Wine of Origin Robertson, Zuid Afrika
Deze heerlijke Merlot van Excelsior Estate mag zich verheugen op de belangstelling van een brede groep wijnliefhebbers. De wijn is heel toegankelijk en wat vriendelijker en minder hard dan wijnen van menig ander rode druivenras. Maar deze Merlot heeft wel degelijk een zekere complexiteit die voor een vol en rijk mondgevoel zorgt. Het prachtige evenwicht tussen de goed uitgerijpte tannines en de zuren geven de wijn finesse en kracht. In de geur vinden we rijpe pruimen en moerbei met een vleugje koffie en chocolade. De smaak is zacht en mooi rond, waarin de impressies van pruimen en andere zoete vruchten worden ondersteund door rijpe tannines.
Heerlijk bij vlees, zoals geroosterd lam en lichte wildgerechten en bij gerechten met paddenstoelen. Maar ook zeer geschikt om stevige visgerechten als b.v. tonijn en zwaardvis te begeleiden.
Serveren bij 17 – 18º C. Houdbaar: 3 tot 4 jaar.
Doos à 6 flessen € 50,00
Larone Shiraz Mourvèdre 2012, Boschendal Estate, Franschoek, Zuid Afrika
De Franse Hugenoot Nicholas La Noy verkreeg de eigendomsakte van Boschendal rond 1690 en zijn huis op het estate had de naam Larone. Dit wordt gesymboliseerd door de sleutel die op het etiket van deze klassieke rode blend wordt afgebeeld.
De wijn is gemaakt 70 % Shiraz en 30 % Mourvèdre druiven, een combinatie in de stijl van de Rhône wijnen uit Frankrijk. De kleur is robijnrood met een purper randje. In de geur vinden we royale donkere bessenaroma’s naast zwarte kersen, moerbeien, rijpe pruimen, een vleugje hout en evenwichtige minerale tonen. De wijn is 12 maanden in Franse eiken houten vaten gerijpt.
De zachte smaak toont de intense fruitaroma’s met ferme rijpe tannines, gevolgd door een heerlijke lange afdronk met donkere bessen.
Mooi bij gerechten met eend, lam, rood vlees, pasta’s, pizza en belegen of blauwe kazen.
Serveren op 14-16º C. De wijn is op dronk en kan nog 5 jaar na het oogstjaar worden bewaard.
Doos à 6 flessen € 52,00
Boschendal Lanoy 2012, Boschendal Estate, Franschoek, Zuid Afrika
De rode Boschendal Lanoy, gemaakt van Cabernet Sauvignon en Merlot dankt zijn naam aan een van de eerste eigenaren van Boschendal Estate, Nicolas Lanoy, die in 1690 de wijnakkers verwierf waarop nu de druiven voor deze wijn groeien. De wijn is robijnrood van kleur met in de geur aroma’s van zwarte bessen, bramen, peper en zoethout. In de elegante smaak met zachte tannines proef je de mooie balans tussen het donkere fruit van de Cabernet sauvignon en het frisse rode fruit van de Merlot. De wijn ondergaat een lagering van 12 maanden op eikenhouten vaten. Lekker bij gegrilde entrecôte, lamsvlees of mooie pasta’s of om zo te drinken. De wijn is nog jong en 1 à 2 jaar opleg (langer mag ook) zal hem goed doen.
Serveren bij 16 -18 º C. Houdbaar: 4 tot 5 jaar.
Doos à 6 flessen € 52,00
Corvina Veronese IGT 2010, Fratelli Fabiano, Verona, Italië (nieuw in assortiment)
In 1912 kocht Francesco Fabiano een klein wijndomein aan de oevers van het Gardameer en startte daar de productie van zijn Cabernet Sauvignon “Intenso”. Inmiddels is deze “Azienda Vinicola” uitgegroeid tot een begrip in de Veneto en produceert een scala aan wijnen van de bekendste druivenrassen in de regio. De druiven voor deze Corvina Veronese zijn afkomstig van de heuvels van Corvina Valpolicella. De wijn wordt gemaakt volgens de “Appassimento” methode waarbij men de zorgvuldig geselecteerde druiven vóór het persen 20 dagen laat indrogen om geconcentreerd sap te verkrijgen dat daarna onder strenge temperatuurcontrole wordt gefermenteerd. Dit resulteert in een krachtige complexe donkerrode wijn met heerlijke tonen van rijp rood fruit (kersen, bosvruchten), evenwichtig en aromatisch met een mooie ronde lange afdronk.
Heerlijk bij rood vlees, wild en vele kazen.
Maak de fles liefst minstens een half uur voor gebruik open!
Serveren op18º C. Houdbaar: nu tot zeker 2016.
Doos à 6 flessen € 55,00
Casa Silva Carmenère Colleción 2013, Colchagua Valley, Chili (nieuw in assortiment)
Casa Silva is niet alleen de enige serieuze producent van de witte Sauvignon Gris maar wordt ook beschouwd als dé Carmenère-specialist van Chili en is ‘s werelds meest erkende wijnhuis met deze variëteit. Gouden en zilveren medaille winnaar bij meerdere internationale wijncompetities.
De gehele Carmenère-oogst wordt handgeplukt én met de hand gesorteerd. De oogst haalt men binnen in april, voorzichtig in kleine kratjes. 85% wordt gerijpt op roestvrijstalen tanks en 15% op Franse eikenhouten vaten gedurende 5 maanden. De wijn is dieprood van kleur. Met aantrekkelijke aroma’s van pruimen, chocola, zwarte peper en toffee. De smaak is harmonieus en prachtig in balans. Impressies van puur en zoetig fruit en lichte tonen van hout zijn duidelijk aanwezig. De wijn heeft een lekkere lange afdronk.
Een wijn die verrassend goed samengaat met vele vleesgerechten. Vooral met krachtige sausen en veel kruidigheid. Denk daarbij ook eens aan Thaise gerechten en Turkse kebab.
Serveren tussen 16 – 18º C. Houdbaar: zeker 3 tot 4 jaar
Doos à 6 flessen € 55,00
Valpolicella Superiore DOC 2011, Zenato, Veneto, Italië
Ook vorig jaar weer de meest gevraagde rode wijn uit ons assortiment. Door de jaren heen blijft de kwaliteit heel constant. Steeds mooi rond, evenwichtig en toegankelijk en nog altijd de kenmerkende finesse. Deze prachtige “klassieke” wijn, afkomstig uit het Valpolicella-gebied pal boven Verona, wordt gemaakt van de druivenrassen Corvina en Rondinella. In de geur de kenmerkende elementen die van nature thuishoren in een mooie Valpolicella. De smaak is vlezig en sappig, altijd aromatisch, maar niet te zwaar. Mooie balans in zuren en andere smaakcomponenten. Aroma’s van zwarte bessen en kruiden. Zachte tannines, rijpe, fluweelachtige afdronk.
Heerlijk voor tussendoor of bij antipasti zoals wat kaas, worst of mooie Italiaanse gedroogde ham. Ook heel lekker als diner wijn bij mooie gerechten van rood vlees en lichte wildsoorten. Nu al op dronk, maar gaat moeiteloos nog enkele jaren mee. Zoals bij alle rode Italianen laat wat zuurstof het aroma beter tot zijn recht komen. Dus, ruim voor het drinken de fles openen.
Serveren op ca.18º C. Houdbaar: 4 tot 5 jaar.
Doos à 6 flessen € 56,00
La Flor Blend 2012, Pulenta Estate
Ook deze rode blend laat de elegante en opmerkelijke stijl van wijn maken van Pulenta zien. Een “Special selection of our wineyards”, waarvan in totaal slechts 10.000 dozen per jaar worden geproduceerd! De druiven worden handmatig geplukt en in de bodega nogmaals streng geselecteerd. De wijngaarden worden van water voorzien door middel van een vernuftig systeem van druppelirrigatie met smeltwater van het Andesgebergte. Gemaakt van 45% Cabernet Sauvignon, 45% Malbec en10% Merlot is deze wijn dieprood van kleur met in de neus aroma’s van rood fruit, een pepertje en hints van oregano en viooltjes. Een prachtige complexe maar tegelijkertijd harmonieuze smaak met mooi uitgebalanceerde tannines. Heerlijke aroma’s van cederhout, kersen, pruimen en een lichte vanille expressie van de houtopvoeding van 9 maanden op gebruikt Frans eiken (2e en 3e gebruik).Na de houtopvoeding rijpt de wijn nog 6 maanden op fles alvorens hij de bodega mag verlaten. De wijn is heel mooi in balans en geeft vanaf het begin een verfijnd mondgevoel. Wine Spectator: 90 punten (Robert Parker).
Een heel goede begeleider van rood vlees, lam, pittig gevogelte en andere gekruide gerechten.
Serveren rond 16º C. Houdbaar: 2 tot 3 jaar.
Verpakt in dozen van 12 flessen maar desgewenst te bestellen per 6 flessen
Prijs per 6 flessen € 57,00
Sottano Malbec Reserva 2013, Bodega Sottano, Mendoza, Argentinië
Een juweel van een wijn van de hierboven reeds beschreven Bodega Sottano. Van oorsprong komt de Malbec druif uit Zuid Frankrijk (de Cahors) Maar, zo typerend als de Carmenèredruif voor Chili is, is tegenwoordig de Malbec dat voor Argentinië. Deze prachtige Malbec Reserva heeft een fonkelende donkerrode kleur. De geur is elegant met mooie tonen van cassis, pruimen en kersen, koffie, chocolade, specerijen en een vleugje tabak, die samen zorgen voor een prachtige complexiteit. De wijn is intens en complex met een stevig mondgevoel, lekker vlezig, met rijpe en ronde tannines en goed gebalanceerde, niet overdreven, houttonen. Kortom een typische en heerlijke Malbec!
Goede culinaire begeleiders van deze wijn zijn (gegrild) rood vlees (Argentijnse entrecôte !!), gerechten van (geroosterd) varkensvlees, ovenschotels van vlees met gekruide sauzen en romige en halfharde kazen(zoals Gouda, Gruyère).
Serveertemperatuur: 16 – 17 °C. Houdbaar: tot zeker 2017
Doos à 6 flessen € 59,00
Ripassa Valpolicella Superiore DOC 2010, Zenato, Veneto, Italië
Ripassa Superiore is een grootse wijn van wijnmaker Zenato uit San Benedetto di Lugana, 25 kilometer ten westen van Verona. Sergio Zenato richtte het wijnbedrijf op in 1960. Inmiddelswerken zoon Alberto en dochter Nadia volledig mee in het familiebedrijf. De Ripassa is het kleine broertje van het vlaggeschip van de streek, de Amarone. Men bedacht dit concept toen door de grote vraag naar Amarone de prijzen van deze wijn tot extreme hoogte rezen. Amarone krijgt zijn enorme concentratie door de druiven te laten indrogen, zo krijgen de druiven een zeer hoog suikergehalte. Voor Ripassa gebruikt men een deel van deze most en een deel vers geoogste “gewone” Valpolicella, dit laat men dan samen nog een tweede keer vergisten. Dit proces van ‘repassing’ (Ripasso of Ripassa in het Italiaans) voegt structuur, gewicht en een beetje meer alcohol aan de wijn toe. De wijn rijpt nog 18 tot 24 maanden op houten vaten verder. Het resultaat is een “kleine Amarone” die gemaakt is van 80% Corvina Veronese, 10% Rondinella en 10% Sangiovese. De Zenato Ripassa Superiore is een volle, krachtige robijnrode wijn met intense aroma’s van donker fruit (rijpe kersen). De wijn is intens, zeer verfijnd met een prachtig uitgebalanceerde complexiteit. Het is een grootse wijn met een fraaie finale!
Zenato Ripassa Superiore smaakt lekker bij wild en gegrild vlees, rijke vleesgerechten en bij rijpe kazen.
Serveren op 17 – 18º C. Kan makkelijk 5 jaar bewaard worden maar is nu fantastisch om te drinken!
Doos à 6 flessen € 95,00
MOUSSERENDE WIJN
Prosecco Toso, Vino Spumante, Cossano Belbo, Italië
De Prosecco druif (eigenlijk de Glera druif) is een witte druivensoort waarvan mousserende Italiaanse wijn wordt gemaakt. Er zijn 2 soorten Prosecco’s:
1. De Prosecco Frizzante, een eenvoudige Prosecco die slechts een korte tweede vergisting ondergaat waardoor minder CO2 ontstaat en de bubbels minder verfijnd zijn.
2. De Prosecco Spumante, gemaakt volgens de methode Charmat of cuve close.
Dit levert een mousserende wijn op met veel fijnere “perlage” (de bubbels) en een beduidend rijker mondgevoel. De methode houdt in dat de tweede gisting in een gesloten tank plaatsvindt, waarbij het door die gisting geproduceerde koolzuurgas oplost in de wijn. Door het veel grotere volume van de tank, zal deze tweede gisting veel sneller verlopen dan bij bijvoorbeeld champagne (die een tweede gisting op fles kent). Dit resulteert in een mousserende wijn die veel fijnere belletjes en een romiger mousse heeft dan champagne.De smaak van deze Spumante is zacht en fris met tonen van kamperfoelie en peer en blijft aangenaam achter op de tong. Een perfecte mousserende wijn met een mooie zuurbalans. Prachtig als aperitief en bij salades van vers fruit, maar ook heerlijk èn feestelijk bij voorgerechten van vette vis, oesters, gegratineerde mosselen en antipasti van ham en worstsoorten.
Serveren rond 8 – 10º C. Houdbaar: 2 – 3 jaar.
Doos à 6 flessen € 59,00
DESSERTWIJN
Donadolça, Moscatel, vino de licor, Valencia, Spanje (0,5 L.).
De havenstad Valencia is de derde stad van Spanje en altijd al gericht geweest op export. Ter illustratie het volgende verhaal: De eerste man die wijn maakte in Andalucía bracht zijn wijn naar een priester, de eerste die wijn maakte in Rioja bracht hem naar zijn eettafel en de eerste die wijn maakte in Valencia bracht hem naar de haven en verkocht hem aan voorbij-komende handelslui. Deze Donadolça wordt gemaakt door op het juiste moment de gisting te laten stoppen door toevoeging van wijnalcohol waardoor een likeurwijn ontstaat met restsuiker en een alcoholgehalte van 15% of meer. De gebruikte druivensoort is de Moscatel van de Alejandria variëteit. Een goudgele wijn met in de neus heerlijke fruitaroma’s van de muscaatdruif, op de tong een rijk palet aan smaken met een prachtige balans tussen zoet en zuren en een afdronk die beklijft. Lekker bij traditionele zoete nagerechten en gebak maar ook bij voorgerechten als Foie gras of paté’s.
Goed gekoeld serveren (rond 7º C). Houdbaar: zeker 3 tot 4 jaar.
Deze dessertwijn kan per fles besteld worden.
Per fles € 6,25
Kopke Colheita Port 2006, C.N. Kopke & C.A,L. DA, Vila Nova de Gaia, Portugal
Een bijzondere Port voor de liefhebber! Een Colheita port is net als een Vintage en Late Bottled Vintage Port gemaakt van één enkel oogstjaar. Het verschil met de Vintage Ports is echter dat een Colheita een veel langere rijping op vat ondergaat en zich nauwelijks meer op fles verder ontwikkelt, maar op fles nog vele (vaak tientallen) jaren te bewaren is. Volgens de strenge wijnwetgeving in de Port-streek (oorspronkelijk daterend van 1756) moeten Colheitas minimaal 7 jaar op houten fust rijpen en worden op zijn vroegst na 8 jaar aangeboden.
Het etiket op de fles moet vermelden “lagering op fust” en het jaartal van botteling. Het huis Kopke werd opgericht in 1638 door Cristiano Köpke en houdt zich sindsdien bezig met de export van wijn en port. Diep doorgedrongen tot de Portugese samenleving is de firma Kopke het oudste bedrijf van buitenlandse oorsprong. Een hevige brand in 1882 verwoestte een groot deel van het verleden en daarom is het moeilijk een algehele geschiedkundige weergave te maken. De huidige directie, eigenaar sinds 1953 heeft zich veel moeite getroost om de goede reputatie van het bedrijf te handhaven. Momenteel worden de ports van Kopke geëxporteerd over de gehele wereld. Naar landen waar faam en kwaliteit hoog in het vaandel staat. De Kopke Port kelders bevinden zich in de “Entreposto de Gaia”, waar de meeste Portkelders al sinds eeuwen zijn gevestigd. In deze kelders ligt de port onder de meest gunstige omstandigheden op traditionele houten vaten. De wijn ligt hier door de jaren heen langzaam in stilte te rijpen.
Serveren bij 16 tot 18º C. Houdbaar: ??? (Colheita Ports vanaf de jaargang 1935 zijn nog leverbaar!)
Deze Port kan per fles besteld worden.
Per fles € 25,00
Kopke Porto Rosé, C.N. Kopke & C.A,L. DA, Vila Nova de Gaia, Portugal
De wijngaard Quinta Sao Luiz, aan de linkeroever van de Douro bij het plaatsje Pinhao, is de bakermat van een beroemd gamma van Kopke Ports. Aan dit gamma is sinds kort een heel bijzondere Port toegevoegd: De Porto Rosé! Om met de moderne tijd mee te gaan heeft Kopke, net als Croft, een Rosé Port ontwikkeld. Een bijzondere blend van rasechte portugese druiven soorten zoals: Tinta Roriz, Touriga Franca en Touriga Nacional. De Kopke Rosé Port heeft een heerlijke florale neus. Hij is sappig en charmant met rode fruittonen. Fris geserveerd, een heerlijk (zomers) aperitief met een elegante bloemige smaak. Deze stroperige port dient zeer koel geserveerd te worden (zelfs een paar blokjes ijs is toegestaan…. ), maar pas op: 19% alcohol!
Kopke Rosé Port is gebotteld in een unieke 0.5 liter fles met dikke glazen bodem.
Deze Port kan per fles besteld worden.
Per fles € 11,50
Château du Tariquet Armagnac V.S.O.P.
Nadat wij een aantal jaren de bijzondere kwaliteit van de Armagnacs van Tariquet hebben geroemd in de wijnbeschrijving van de witte Sauvignon Blanc van dit huis hebben we van Château du Tariquet de V.S.O.P. Bas-Armagnac in ons assortiment opgenomen. De Gascogne is de streek van de klassieke destillaten Armagnac en Bas-Armagnac, op basis van druiven als ugni blanc, folle blanche, baco en colombard. De familie Grassa van het Château du Tariquet heeft een lange ervaring met het maken van mooie Bas-Armagnac die behoort tot de top van Frankrijk. Bas-Armagnac wordt beschouwd als de beste versie van de Armagnac en mag alleen worden gemaakt in een streng afgebakende streek in het westen van het departement Gers, rond het stadje Eauze, en het aangrenzende deel van het departement Landes. Bij Tariquet wordt afgezien van het aankleuren van de Armagnacs met een vleugje karamel, zoals vaak gebruikelijk is, maar feitelijk onnodig. Dat zorgt voor een pure en delicate stijl Bas-Armagnac.
De V.S.O.P. is een mooie klassieke Bas-Armagnac, gemaakt van 60% Ugny-Blanc en 40% Baco en rijpt minimaal 7 jaar op fust. Dat levert een smakelijke en levendige Armagnac op, heerlijk zacht met een rijk parfum met geurnuances van gedroogde pruimen, getoast brood, gekonfijt fruit, een vleugje sinaasappelschil en fijne vanille impressies in de finale. In de zachte, volle en ronde smaak is de alcohol volledig geïntegreerd.
Deze Bas-Armagnac kan uiteraard per fles besteld worden.
Per fles € 25,00
OLIJFOLIE
Olijfolie, Extra Vergine, 1e koude persing, Villa Luca, Passignano sul Trasimeno, Umbrië, Italië (0,5 L.)
Villa Luca ligt in een prachtig gebied op de hellingen aan de Noordkant van het Lago Trasimeno. Het is een ideaal microklimaat voor de groei van Olijven. Villa Luca heeft op zijn landgoed 80 jonge olijfbomen en 220 olijfbomen van meer dan 100 jaar oud. Elk jaar in Oktober/November worden de olijven uit de eigen gaard vers met de hand geplukt en vervolgens in de ‘Molino” in het dorp koud geperst tot “Extra Vergine Olio d’oliva” Villa Luca. Deze olie heeft een frisse, zachte en heel zuivere geur en smaak, licht grassig met een klein bittertje en pepertje, precies zoals het moet zijn. De zeer lage zuurgraad komt de zuiverheid zeer ten goede. De kwaliteit van olijfolie wordt altijd beoordeeld op de balans tussen fruttato (fruit), amaro (bitter) en picante (het pepertje achter in de keel) en op zuurgraad. Olijfolie met een zuurtegraad van 0,15 tot 0,30 wordt gezien als uitmuntend. (de drempel voor een extravergine-predikaat is 0,80). Extra Vergine olijfolie geeft een zachte smaak aan verfijnde gerechten zonder te overheersen.
Ideaal voor de bereiding van vis, schaaldieren en wit vlees en als toevoeging aan pasta’s en salades.
Door rechtstreekse import van Villa Luca kunnen we deze olijfolie voor een scherpe prijs aanbieden!
Deze olijfolie kan per fles besteld worden.
Per fles € 11,00